Suriname heeft 2 Wereld Erfgoed Sites, het natuurreservaat in het binnenland en de historische binnenstad van Paramaribo, maar telt slechts 225 Monumenten.
Om even te vergelijken, het nabij gelegen eiland Curaçao (369x kleiner dan Suriname) heeft ongeveer 850 monumenten en België (5,4x kleiner, de bevolking is wel een stuk meer) heeft er bijna 10.000. De bescherming van monumenten buiten de binnenstad zijn pas op gang gekomen. Zo zijn ondertussen de Jodensavanna en de plantage Frederiksdorp beschermd.
In Coronie is momenteel niks beschermd maar door de vraag van enkele bewoners en de aanzet en hulp van onder andere de Commissie Monumentenzorg Suriname zijn de waardvolle gebouwen in Mary's Hope opgemeten (met de hulp van mezelf), geïnventariseerd en de historie onderzocht en beschreven.
Zo weten we nu dat de plantage werd aangelegd door de Ier Edward Conolly (1774-1820). Ieren waren katholiek gezinden en om dit te eren werd de site 'Mary's Hope' gedoopt.
Het was een grote plantage met 1 vrije arbeider en 154 slaven. Toch bleef het niet goed gaan met de industrie en in 1872 verkeerde Mary's Hope in een sterk verwaarloosde staat. 'Mister Oldfield', die toentertijd de plantage beheerde, begon met de aanplanting van cocospalmen en cacao, en had een veestapel van 100 stuks.
Cocoscultuur in 1920, foto KITLV
Suriname heeft zoveel culturen, zoveel verhalen, zoveel geschiedenis en gewoonweg zoveel moois. In de kranten (vaak Nederlandse) wordt vaak gesproken over de slechte staat van de monumenten en het slechte beheer van de wereld erfgoedsites. Niet alles geloven wat je leest! Er is inderdaad veel verbetering mogelijk maar ook door Surinamers wordt zeer veel gedaan voor het erfgoed. Momenteel zijn er enkele hard werkende mensen, met veel kennis en ervaring, en dit aantal zal in de toekomst gestaag blijven groeien aangezien de interesse bij studenten, kijk maar naar Veronique Rellum, blijft stijgen.
Bij behoud van erfgoed speelt de lokale bevolking een zeer belangrijke rol. Op Mary's Hope, een site die niet beschermd is, waar het bewoners aantal zeer laag is en de financiële middelen niet voorhanden zijn, staat een pracht van een kerk. Alles dankzij de bewoners, die hun erfgoed eren en beminnen en de bekwame medewerkers in de monumentensector van Suriname.
Hopen dat iedereen de smaak te pakken krijgt!
Laura
Gelukkig dat jullie voor een kentering zorgen :D
BeantwoordenVerwijderenWat zie ik daar trouwens aan de linkerkant van de blog, een soort van teller?
Amai, via je blog kunnen we je niet alleen volgen maar we leren ook nog zoveel bij!! :)
BeantwoordenVerwijderen@ Tom: ik was maar aan de linkerkant naar een teller aan het zoeken, en toen zag ik dat die bij mij aan de rechterkant stond :) Best leuk om het zo te kunnen volgen, want ik tel steeds in weken :)
Zus, doe dat daar nog fantastisch!!! :)
Ik mis je! xxx
Ik denk dat Tom zijn linkerkant rechts is en zijn rechterkant links. Maar wel even vermelden dat hem alle eer toe komt om de teller op mijn blog te plaatsen!
BeantwoordenVerwijderenHaha dat is gelijk hoe jullie de messen en vorken leggen he ;-)
BeantwoordenVerwijderen